Објављено у Припрема за такмичење

Припрема за окружно такмичење

За све наше такмичаре припремила сам материјал за вежбање, али и теоријски део са садржајима који некима од њих лошије иду. Окружно (градско) такмичење из српског језика је 13. априла, па нам се ваља добро припремити.

ПЕТАЦИ

ШЕСТАЦИ 1

ШЕСТАЦИ 2

ОСМАЦИ 1

ОСМАЦИ 2 

(У материјалу под називом ОСМАЦИ2 налази се један део који говори о правописним приручницима и речницима. Ту није наведено последње издање правописа из 2010.г. јер материјал датира из 2009)

7 мишљења на „Припрема за окружно такмичење

  1. Sada sam videla da su zadaci za osmake , ujedno i za sedmake . Da li ćete postaviti i odgovore za te zadatke ? Mene najviše buni kako da odredim broj nezavisnih rečenica u naporednom odnosu , teško mi je da prepoznam koje su zavisne u naporednom odnosu , a koje su nezavisne…… Da li postoji neki metod koji bi mi olakšao da odredim broj nezavisnih rečenica ?

    1. Vesna, u potpunosti te razumem, jer je i mojim učenicima veoma teška ta oblast. Na vašem nivou treba davati jednostavnije primere, a tek u 8. razredu se može očekivati da to u potpunosti razumete. Na moju veliku žalost autori takmičarskih testova često nemaju ni obzira, ni meru, i stičemo utisak da se nadmeću u disciplini zvanoj “POSTAVI ŠTO TEŽE, ŠTO NEPRIKLADNIJE, A PO MOGUĆSTVU I VIŠEZAHTEVNO PITANJE“.
      Ja svoje učenike uvek savetujem da analiziraju samo značenje rečenice, da utvrde da li određena predikatska rečenica vrši neku službu u rečenici ili ne vrši.

      1. Htela sam da Vas pitam , koji je tačan odgovor kada su u pitanju jezici na kojima su napisani : Povelja Kulina bana i Dušanov zakonik ?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s